De KPD Klantendag door de ogen van onze klanten

De Brabantse Golf in Melsbroek was dinsdag 5 november het geknipte decor voor de KPD Klantendag. Er gaat immers een golf van innovaties door de bouwwereld en KPD gaf samen met zijn partners een heel open en gewaardeerde inkijk in zijn laatste productontwikkelingen. We vroegen een aantal klanten tijdens deze druk bijgewoonde dag hun mening over de laatste innovaties en oplossingen van KPD voor de bouwsector.  Was u voor de KPD Klantendag verhinderd, maar bent u wel geïnteresseerd in een update? Neem dan hier contact met ons op.

Een uniek samenwerkingsverband

In haar openingswoord haalde CEO Catherine Gressens het drievoudige belang aan van digitalisering voor de bouwsector: betere bedrijfsprocessen, een hogere efficiëntie en een beter rendement. KPD kiest voor zijn softwareoplossingen bewust voor een hechte samenwerking met gespecialiseerde partners. Isabel, CodaBox, Arco en Bijster zijn perfect complementair en vergemakkelijken zo de integratie van werkprocessen.

Volgens Dirk Plancke, ICT Manager van Alheembouw maakt KPD daar wel een belangrijk verschil. ‘Er zijn natuurlijk andere aanbieders maar als connector heeft KPD uiteraard wel een aantal extra troeven. De all-in-one-benadering, de integratie van deelprocessen: het zorgt voor een hogere efficiëntie. Ik ben hier vandaag gekomen om te zien wat de volgende stap is die we daarin kunnen zetten’.  Dat was ook het geval voor Michel Clement en Stefan Pieters van Flanders Construction Company. ‘Wij zijn hier om te zien wat voor ons de volgende fase van de digitalisering kan zijn. Gebruiksvriendelijkheid is in de complexe bouwwereld daarbij een stevige troef.

De roadmap van KPD: vNext-lancering in 2020

De belangrijkste innovatie is zonder meer vNext, de next level ERP voor de bouwwereld. KPD legt momenteel de laatste hand aan de calculatiemodule. In april 2020 is dan de lancering voorzien. Een moment waar de calculatieklanten vol spanning op wachten!
Koen De Peuter, gedelegeerd bestuurder van Aannemingen De Peuter, ziet er in elk geval naar uit. ‘Het heeft wat langer geduurd dan gepland maar het is zoals Catherine Gressens het zegt: kwaliteit gaat voor tijd. Het klinkt veelbelovend. We zijn natuurlijk ook benieuwd wat er komt na de calculatiemodule. Want vNext moet het volledige spectrum bestrijken.’
Björn Herrewijn, directeur Menbo Bouwbedrijf, treedt hem daarin bij. ‘Vorderingsstaten zijn een belangrijke volgende stap. Wij kijken uit naar de optimalisaties. We werken al sinds 1996 samen met KPD dus we hebben er alle vertrouwen in.’

Geert Vrolix en Nathalie De Naeyer van KPD gaven de talrijk aanwezige klanten een uitgebreide demo van vNext calculatie en BIM. Wat opviel: de nieuwe visualisatie is zeer gebruiksvriendelijkheid. De vormgeving laat toe om snel de juiste informatie te vinden. Tariefgroepen, projectstatus, activiteiten, margebepaling, om er een paar te noemen: alles is heel toegankelijk. Door drag & drop kun je bovendien snel data verplaatsen en dit alles binnen hetzelfde scherm. Geert en Nathalie lieten ook bevattelijk zien hoe de BIM-module een enorme stap vooruit is qua efficiëntie.
Bij Nicolas Versele, verantwoordelijk voor systeembeheer en reporting bij Sodemat, vielen de demo’s alvast erg in de smaak. ‘Heel interessante applicatie met veel mogelijkheden, voor mij was deze demo in elk geval bijzonder leerrijk.’

Eco-systemen zijn de toekomst van de bouwsector

Er is de laatste jaren al veel geschreven over BIM. De uiteenzetting van Jean-Paul Delmeire van Lean Builders, de nieuwe strategische partner van KPD, was zeer verhelderend. ‘BIM is geen wondermiddel maar wel de voorwaarde om informatie te delen met partners en leveranciers in een ERP-omgeving. Als iedereen over dezelfde informatie beschikt, vermijd je fouten en versnel je de processen. Alleen zo kun je de productiviteit verhogen. Die ligt overigens vandaag in de bouwsector verrassend genoeg lager dan 50 jaar geleden.’

Samenwerken is dus de boodschap én de oplossing. Dat dit effectief is, bewijst de groep early adopters van de vNext calculatie. Zij zijn al een stadium verder en zetten de stap naar integratie. 

Steven Taelman, Business Intelligence Manager en IT bij Viabuild, is een van die early adopters. ‘Wij zijn partner van KPD voor alle oplossingen behalve BouwOffice IMMO (lacht). Ook werken we met de partners Arco en Bijster voor HR. Ik ben hier vandaag om alle nieuwigheden en plannen voor de transformaties te vernemen zoals rond API-uitbreidingen. Wij hebben als early adopter natuurlijk al een directe lijn met de directie en consultants. Dus we zijn al mee. Wat er hier gezegd wordt over de technologie, dat is uiteraard belangrijk. Maar wat nog belangrijker is, is het change management. Als bedrijf moet je meewillen in de verandering, je moet openstaan voor eco-systemen. Alleen dan werkt de integratie met andere partijen en pas dan wordt technologie relevant.’ 

KPD heeft overigens hard gewerkt aan een stabieler platform, de basis voor de uitbreiding van vNext. Uitkijken dus naar de lancering begin april 2020.

Vlotte integratie van financiële en facturatieprocessen

De strategie van KPD is sterk gebaseerd op het aanbieden van complementaire services. Integratie van financiële en facturatietools geven elk bedrijf een flinke voorsprong. Niet alleen is er een beter zicht op risicofacturen, ook zijn er operationele voordelen voor meer tijdswinst, nauwkeurigheid en overzicht. Tijdens de Klantendag ontdekten bedrijven de troeven van op de informatiestanden van KPD’s partners Arco, Bijster, CodaBox en Isabel. 

Meer informatie vindt u hier.

Innovatie over de hele lijn

Overigens investeert KPD ook in andere oplossingen zoals WIC (Werf Informatie / Information Chantier). Wim Peeters van KPD presenteerde de opvallendste nieuwigheden. Alleen al in 2019 gebeurden er 300 optimalisaties om de werfinformatie performanter en gebruiksvriendelijker te maken. Die kwaliteitsverbeteringen waren er voor elk aspect: administratief beheer, financieel beheer, facturatie, dispatch. De informatie is beter te specificeren en daardoor makkelijker opzoekbaar. Ook goed nieuws voor wie met anderstalige partners en medewerkers actief is: WIC is ook in een Engelstalige versie beschikbaar. De gebruikers van WIC reageerden positief op de verfijningen en uitbreidingen.

Katy De Wolf van Huybreckx NV was alvast erg benieuwd. ‘We zijn voor de calculatie sterk georganiseerd volgens WIC dus elke verbetering moet ook een vooruitgang zijn. We denken dat de innovaties in de dagelijkse praktijk voor ons een verdere stap vooruit betekenen.’
Voor Els Geukens van Smet Boring nv was de update interessant omdat het bedrijf met WIC wil starten. De Klantendag viel dus op het perfecte moment voor haar. 

Benieuwd naar de updates van WIC? Neem hier contact op.

Leon van Engelen
Tim Mercken

Apps zijn voor de bouwsector zonder meer de toekomst en de presentatie van de KPD Apps kon dan ook op veel belangstelling rekenen. De Shipments App en Requirements App maken komaf met de papierwinkel in magazijnen en verhoogt het overzicht van aanwezige materialen, bestellingen en benodigdheden. Ook hier zorgen de innovaties en de mobiele en desktopversie voor meer efficiëntie. Met deze app leveren projecten geen onnodige vertragingen op, zo leerde de presentatie van Tim Mercken. Dat komt omdat de bevoorrading van materieel via de Requirements App direct kan worden aangestuurd. Via de app bestel je elk gewenst artikel voor de werf via een artikelnummer, QR-code of barcode. Bovendien kun je retours via dezelfde weg regelen. Je behoudt steeds een perfect overzicht omdat de app een historiek bijhoudt. De Timesheet App registreert uren van de werknemers en het gebruikte materieel. Een nauwkeurige registratie is cruciaal voor het rendement. Leon Engelen van KPD toonde in zijn uiteenzetting hoe onder meer het inladen vanuit de DagRapporten weer een stap vooruit is.

En BouwOffice zelf?

Voor veel klanten – KPD telt meer dan 300 bedrijven! – is deze ERP-tool onmisbaar om concurrentieel te ondernemen. Daarom blijft BouwOffice een absolute prioriteit. Dit jaar alleen al waren er 600 developments dus de kwaliteit van deze klassieker blijft verder evolueren. Een opmerkelijke verbetering is de autolog-in voor BouwOffice, DagRapporten en WIC via Windows. Dat is makkelijker en veiliger omdat log-ins niet meer doorgegeven kunnen worden. Ook wat de Isabel-tool betreft is er goed nieuws: betaallijsten en Coda-files worden voortaan automatisch verwerkt.

Snel mee met innovaties: KPD Academy

Efficiënte processen: daarvoor zorgt KPD. En dankzij KPD Academy bent u binnen de kortste keren mee met de nieuwe en verbeterde toepassingen. Pieter Heymans presenteerde alle opleidingsmogelijkheden die u hier nog eens overzichtelijk terugvindt.

Over leren gesproken: als sluitstuk van de KPD Klantendag was er een aangename golfinitiatie. Na de golf van innovaties van de sessies, was deze sessie de welkome afsluiter van een boeiende bijeenkomst. 

Een videoverslag vindt u hier. De foto’s kan u hier bekijken.