KPD Services

Software voor de Bouw
Een klant aan het woord

BouwOffice wordt de standaard

U ooit afgevraagd hoe collega’s het aanpakken? Welke handige trucjes zij met de KPD-software kunnen? Voortaan leest u het in deze rubriek. Elke maand laten we één van onze klanten aan het woord. Niet zozeer voor een lofzang op onze software, wel om u te helpen. Kristof Van Nederkassel, hoofd studiebureau Bplus, bijt de spits af en verklapt meteen enkele handige shortcuts.

U gebruikt Bouwoffice. Vindt u deze software een noodzaak of eerder een nice-to-have?

Kristof Van Nederkassel: “Onze boekhouding en ik kunnen simpelweg niet functioneren zonder dit programma. Zij volgen de bestellingen van de materialen mee op, de kostprijsberekeningen enz. Zonder de software is het onmogelijk om een grote werf op te volgen. Met de software krijgen we in elk stadium van de werken een goed overzicht op het budget: is het correct berekend, hoeveel is er al gebruikt, is dat te veel, te weinig… De software berekent het voor mij.

Elk jaar begeleiden we zo’n 25 tot 40 werven. Ik gebruik deze software dus echt elke dag, soms zelfs gewoon om even voorgaande projecten te raadplegen: Bouwoffice is voor mij eigenlijk een grote bibliotheek vol basisprijzen geworden.”

Kunt u een concreet voorbeeld geven?

Kristof: “In een meetstaat van een bouwproject heb je soms 500 lijnen. 100 daarvan hebben betrekking op beton. Zonder software zou ik die allemaal afzonderlijk moeten selecteren en berekenen om de betonleverancier te briefen. Nu maakt de software daar voor mij één groot contract van.”

Waarvoor gebruikt u de software nog?

“Ik voer al mijn werven in de software in. Het budget goed opvolgen is mijn hoofdtaak en zonder een goed programma gaat dat minder vlot. We besturen en beheren onze werven via de software.”

Hoe gaat u daarbij te werk?

“Eerst maak ik een offerte in Excel om het project te verkopen. Pas na de verkoop voer ik alle gegevens in Bouwoffice in. OK, dat vraagt wel 1 à 2 dagen tijd, maar het laat me toe om de hele werf budgettair op te volgen via één enkel scherm. Vanaf dan kan de werfleider me elke maand vertellen hoeveel procent van de werken al is uitgevoerd. Bouwoffice berekent dan hoeveel van het budget al besteed is en kan ik op basis van die berekening de werfleider opnieuw aansturen. Boekhouding kan ondertussen facturen blijven inputten in de software en mee een oogje in het zeil houden.”

Heeft u tips voor andere gebruikers?

“Ik gebruik heel vaak snelkoppelingen om de software te doorzoeken. F7 start de opzoekfunctie. Als ik bijvoorbeeld alle posten rond beton wil opzoeken, dan geef ik %beton% in, zoals je bij Excel zou doen met *beton*. Dan nog even enteren, wat F8 is binnen deze functie en voilà: alle betonposten op een rijtje!”

Waarom zou u Bouwoffice (niet) aanbevelen bij collega’s?

“Ik zou het zeker aanbevelen, alleen weet ik niet of dat nog veel zin heeft. Veel mensen in de bouwwereld lijken er mee te werken."

Waaraan denkt u dat het succes te wijten is?

“Het gebruiksgemak, maar misschien nog belangrijker: het programma blokkeert nooit! Ik kan me niet herinneren dat Bouwoffice ooit al eens is vastgelopen. Laat staan gecrasht. Dat is vrij uniek. En OK, ik zit dan wel in een strikte structuur, het is wel eentje dat wérkt en blijft werken.”

Wie is B+ Villa's?

Enkele realisaties...

Onze klanten