KPD Services

Software voor de Bouw
Achter de schermen

Catherine Gressens is de nieuwe CEO van KPD

KPD is zo’n dertig jaar actief met IT-oplossingen voor de bouwsector. Ook in deze sector zet de digitalisering zich in sneltempo verder. Wat zijn de plannen van de nieuwe CEO om de marktleiderspositie van KPD te bestendigen en verder uit te bouwen?

Catherine Gressens is de nieuwe CEO van KPD Services

Stilstaan heeft geen zin. Dat weten we bij KPD ook. We innoveren continu om onze stakeholders, klanten en medewerkers het best te bedienen. Na de gemoderniseerde huisstijl en het gloednieuwe bedrijfsgebouw staat er inmiddels ook een kersverse CEO aan het hoofd van het softwarebedrijf. Catherine Gressens (44), gedelegeerd bestuurder van KPD, neemt de CEO-fakkel definitief over van ir. Marc Goossens (64). Hiermee kiest het bedrijf resoluut voor een familiale CEO. Hoog tijd voor een eerste interview.

 

Hoe lang werk je al bij KPD?

Catherine Gressens: “In 2001 startte ik als Marketing- en Communicatiemanager bij KPD na een carrière bij onder andere Umicore en Tractebel (nu GDF Suez). In 2005 kreeg ik extra verantwoordelijkheden op vlak van HR en Finance. Sinds 2008 ben ik samen met mijn echtgenoot en KPD-oprichter ir. Marc Goossens ook eigenaar en gedelegeerd bestuurder. Sinds 2015 laten wij ons operationeel bijstaan door een management team, waarin alle diensten vertegenwoordigd zijn.”

 

Zal KPD fors veranderen met jou als CEO?

Catherine: “Waar ik kan zal ik de organisatie verder structuren en optimaliseren, zodat we meer slagkracht hebben in de alsmaar veeleisendere markt. Ik wil de continuïteit van het softwarebedrijf verzekeren, en zorgen voor stabiliteit, zowel naar klanten als medewerkers toe. Het is mijn ambitie om met KPD onze positie als marktleider op vlak van bouwsoftware te bestendigen. Zowel voor BouwOffice, BO vNext, KPD.wic, KPD.immo en onze mobiele apps liggen er heel wat boeiende uitdagingen in het verschiet. En dan heb ik het nog niet over het BIM-verhaal gehad. De realisatie van onze BIM-integratie, gekoppeld aan de verdere uitbreiding van onze product portfolio zal KPD Services helemaal futureproof maken. Met onze 45 gedreven medewerkers gaat dat zeker lukken, daar twijfel ik niet aan.”

 

Wat zijn je sterktes?

Catherine: “Na 16 jaar kan ik wel stellen dat ik het bedrijf door en door ken. Mijn stokpaardje is het zorgen voor meer mayonaise tussen de teams. KPD hanteert op dit ogenblik een vlakke structuur en werkt voornamelijk met zelfsturende teams. Ik vind het belangrijk dat medewerkers graag komen werken en dat er ruimte is voor eigen ideeën. Die betrokkenheid komt niet enkel het volledige team maar ook de klanten ten goede.”

 

Was het een uitgestippeld traject?

Catherine: “Nee, helemaal niet. Eerder onverwacht. Mijn echtgenoot ir. Marc Goossens wil het al een tijdje wat rustiger aan doen. We hadden dan in eerste instantie ook gedacht aan een niet-familiale CEO, nl. Bart Flemings, die al 18 jaar actief is binnen KPD als senior ERP consultant. Bart heeft recent echter beslist het bedrijf te verlaten en heeft ondertussen een nieuwe uitdaging gevonden bij een van onze key accounts. We hebben respect voor zijn keuze en wensen hem heel veel succes met zijn nieuwe uitdaging. Voor mezelf betekende dit het uur van de waarheid, en ik heb dan beslist mijn verantwoordelijkheid op te nemen, niet alleen als mede-eigenaar en gedelegeerd bestuurder, maar ook als CEO.”

 

Blijft Marc nog aan boord?

Catherine: “Ja, hoor. Hij is nog altijd hoofdaandeelhouder en gedelegeerd bestuurder en zetelt ook nog in het managementteam als adviseur met betrekking tot strategie en technologie. Hij treedt de laatste tijd minder als KPD-gezicht naar voren, maar is wel nog dagelijks op de werkvloer. Als oprichter sinds 30 jaar, kan je zo’n bedrijf ook moeilijk loslaten.

Maar het dagdagelijkse beleid is nooit helemaal zijn ding geweest, de visie en de strategie zowel naar technische evolutie in de IT als naar functionele behoeften van de bouwsector liggen hem meer. Ook bepaalde key accounts volgt hij graag zelf op, zijn dada ligt nog altijd meer op commercieel vlak.

Gelukkig ondersteunt hij mij in mijn beslissing om KPD zelf te leiden. Vroeger was ik de (sterke) vrouw achter hem… nu zijn de rollen omgekeerd. Het is ook fijn om nog dagelijks een klankbord te hebben bij bepaalde belangrijke beslissingen. Alleen ligt de eindbeslissing nu eerder bij mij, dan bij hem. Het is mijn eindverantwoordelijkheid.”

 

Klopt dat, Marc?

Marc Goossens: “Absoluut. Catherine mag dan van opleiding wat minder technisch zijn, ze is een krak in coördineren en kan de mensen ook erg goed motiveren. Bovendien draait ze al een hele poos mee bij KPD. Ze kent het reilen en zeilen van het bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat ze ook als CEO haar mannetje zal staan om het KPD-succesverhaal verder uit te rollen. Bovendien blijf ik haar -  zoals eerder al aangehaald - graag bijstaan als gedelegeerd bestuurder.”

https://www.linkedin.com/in/cgressens/

 

Onze klanten