KPD BouwOffice-data leidt via Bijster tot doeltreffende rapporteringen voor Alheembouw

Alheembouw gebruikt de data uit de verschillende softwarepakketten van KPD om ’s ochtends allerlei statistieken onder de loep te nemen. Dankzij de implementatie van Bijster verloopt dat ontzettend vlot. “We bekijken elke ochtend de omzet, netto schuld, achterstand van onze leveranciers, bankstanden enzovoorts. Met die financiële inzichten kunnen we erg snel bijsturen. We analyseren de volledige firma in een handomdraai én voeren een veel beter beleid”, zegt Lise Van den Abeele van Alheembouw.

Alheembouw, een algemeen aannemer klasse 8 én projectontwikkelaar uit het West-Vlaamse Oostnieuwkerke, gebruikt sinds 2013 BouwOffice Project, BouwOffice Finance, BouwOffice Logistiek en KPD WIC.

“We zijn erg tevreden over de software van KPD, maar de rapporteringen kunnen een tikkeltje efficiënter”, zegt Lise Van den Abeele, Project Controller bij Alheembouw. “Er zit ontzettend veel data in de verschillende softwaremodules van KPD, maar het kostte ons wat tijd en moeite om dynamische rapporteringen uit de verschillende tools te trekken. We gingen op eigen houtje op zoek naar een partner maar klopten ook bij de softwarefabrikant aan. KPD raadde ons Bijster uit Hasselt aan. Na een demonstratie waren we onmiddellijk overtuigd.”

Realtime informatie

Business Intelligence-expert Bijster werkt al een tijdje samen met KPD. “De rapporteringsoplossing Improview® geeft snel en duidelijk inzicht in de kerngegevens van je bedrijf”, zegt Kurt Vandebergh, zaakvoerder van Bijster. “Onze tool vertaalt de cijfers die echt van belang zijn in realtime informatie en slimme rapporteringen specifiek voor de bouwsector. En op basis van die cijfers neemt een CEO of CFO gerichtere beslissingen.”

Snelle implementatie

Eén van de grootste troeven van de rapporteringstool Improview® is de snelle implementatie. “Wat Bijster doet, kunnen andere BI-experts ook. Maar niet aan dit tempo”, zegt Lise Van den Abeele. “Door de nauwe samenwerking met KPD kan Bijster ontzettend snel schakelen. In slechts enkele werkdagen was ons dashboard klaar. Bovendien weten we dat alles goed opgevolgd wordt als KPD bijvoorbeeld nieuwe softwareupdates lanceert. Dat zou bij een derde partij misschien wel anders zijn.”

Gebruiksvriendelijk

Na de implementatie kregen Lise Van den Abeele en haar collega’s een training. “Tijdens een kortstondige opleiding leerden we de basis van Improview® aan. Dat verliep erg vlot. De tool is dan ook gebruiksvriendelijk. Achteraf heb ik zelf nog een uitgebreidere vorming gevolgd om rapporten te leren opmaken. Zowel de financial controller, het management als ik gebruiken de tool intussen dagelijks. We kunnen knipperlichten inschakelen zodat we ’s ochtends onmiddellijk zien waar er actie nodig is. Eigenlijk mag je stellen dat de implementatie van Improview® onze manier van werken veranderd heeft. We volgen personeelskosten veel beter op en we zien perfect hoe de verschillende businessunits het ten opzichte van elkaar doen. We rapporteren per project, per werf, per onderaannemer of op beleidsniveau. Er zit zoveel data in de software van KPD. Het is zonde om er niets mee te doen.”

We kunnen knipperlichten inschakelen zodat we ’s ochtends onmiddellijk zien waar er actie nodig is.
Lise Van den Abeele
Project Controller bij Alheembouw

Goed opgevolgd

Bijster heeft sinds de samenwerking met KPD een 12-tal projecten succesvol geïmplementeerd. “Door ons menselijk inzicht en ervaring in de field te koppelen aan de nuchtere cijfers van Improview® helpen wij de ondernemer de operationele-, HR- en financiële processen te optimaliseren. Met winst als gevolg”, zegt Kurt Vandebergh. “Als partner van KPD kennen we de software door en door. Dat levert snelle doorlooptijden op. Reken voor een financiële rapportering op zo’n 5 werkdagen.

Nog een voordeel? Improview® geeft een erg uitgebreide rapportering. Van a tot z. Tot in het diepste detail. Van KPI-analyse, opvolging van de budgetten en cashflow tot forecasting, DSO en netto bedrijfskapitaal. Op vlak van HR-rapportering geven we inzichten in ziekteverzuim, loonkost, ongevallen, enzovoort. Heel wat bouwbedrijven kennen hun loonkost per medewerker per uur niet. Wij capteren de data rechtstreeks van het sociaal secretariaat en verrijken die met de data die in BouwOffice zit. Met die inzichten maak je juiste calculaties en behoud je de marge die je in eerste instantie voor ogen had. We ontwikkelen bovendien dashboards per gebruiker. De controller wil immers andere info zien dan de CFO of CEO. Indien gewenst volgen we alles ook één keer per maand op, samen met de klant. Dat doen we bij Alheembouw eveneens.”

Meer informatie of vragen?
BIJSTER
Corda Campus
Kempische Steenweg 311/1.02
3500 Hasselt

0475 29 18 26
kurt@bijster.be

www.bijster.be