'Een IT-specialist die de taal van de financieel directeur spreekt, dat is voor ons prettig werken'

Edibo is al meer dan 35 jaar actief als algemene aannemer, gespecialiseerd in industriebouw. Deze Trends Gazelle met hoofdvestiging in Lommel is actief over de hele Benelux en verzorgt meer dan 40 omvangrijke projecten per jaar. De nood aan efficiëntie is dus groot. Maar ook inzicht in business performantie is een van de geheimen van de groei van Edibo. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Bijster.

We spraken met Geoffrey Buekenberghs, financieel en administratief directeur, over de onmisbaarheid van business intelligence tools, de toegevoegde waarde van Bijster en de return van inzicht in projecten.

Waarom hebben jullie voor een samenwerking met Bijster gekozen?

Geoffrey Buekenberghs:
“We werken al met zowel BouwOffice als WIC van KPD. Dat pakket heeft uiteraard mogelijkheden voor rapportering maar wij wilden nog een stap verdergaan. Daarom zochten wij een Business Intelligence-tool die perfect aansloot bij de KPD-software, maar ook een partner die met ons kon meedenken. We hebben tools van Microsoft bekeken maar hadden toch een voorkeur voor Qlik. Bijster was een van de partners én had al een samenwerking met KPD. Wat ook een rol speelde: Bijster toonde ons dat het ze met het soort van projecten ervaring had waarnaar wij op zoek waren.”

Welk soort informatie brengt Bijster voor jullie aan de oppervlakte?

Geoffrey Buekenberghs:
“De tool van Bijster geeft ons heldere inzichten door een diepgaande financiële – èn projectrapportering. Dat gaat van het initiële budget dat is voorgesteld, tot de aankopen en de effectieve kosten. Zo weten we heel nauwkeurig of onze mensen de juiste inschatting hebben gemaakt en waar er eventueel afwijkingen zitten. Maar met de tool hebben we ook een up-to-date overzicht van facturen. 

Soms stuit je op zaken die je zonder de tool niet gezien zou hebben.”

Het is een cliché maar het is wel waar: meten is weten. Zonder tool voor business intelligence kun je projecten niet opvolgen.
Geoffrey Buekenberghs
Edibo

Hoe verloopt dit proces praktisch?

Geoffrey Buekenberghs:
“We zijn met Bijster en meer bepaald met Kurt Vandebergh aan tafel gaan zitten om onze noden en behoeften in kaart te brengen. Zo konden we de wensen van de projectleiders vanaf het begin meenemen.

Het team van Bijster heeft op basis hiervan een voorstel gemaakt voor de rapporten en de analyses. Hiermee konden we operationeel direct aan de slag. Het voordeel is dat Kurt de tool bekijkt door de ogen van de financieel directeur en het niet puur als een IT-gegeven ziet. Dat maakt het prettig samenwerken. Net zoals Bijster ons permanent begeleidt en mee nadenkt over de opzet en verdere optimalisering.”

Wat doen jullie intern met deze data?

Geoffrey Buekenberghs:
“Het is een cliché maar het is wel waar: meten is weten.

Zonder tool voor business intelligence kun je projecten niet opvolgen. Op basis van de rapporten en analyses hebben wij een objectieve maatstaf om actief bij te sturen. Ook tussentijds, en dat is natuurlijk belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.