KPD implementeert soft- én hardware voor Oosterweelverbinding

De Oosterweelverbinding moet Antwerpen verlossen van de files. Om de werken van dit gigantische project in goede banen te leiden, ging de tijdelijke handelsvereniging Civiel Linkeroever in zee met KPD Services NV uit Halen. KPD Construction Software staat niet enkel in voor de software, maar ook voor de hardware.

De Oosterweelverbinding moet de levenskwaliteit in de hele Antwerpse regio verbeteren. Het doel? Vlotter verkeer, veiligere wegen en een leefbaardere regio. De werken zijn intussen gestart. Bouwbedrijven Artes Roegiers, Artes Depret, CIT Blaton en het Nederlandse Mobilis hebben hiervoor THV Civiel Linkeroever opgericht. Ze staan samen in voor alle ruwbouwwerken. Het project loopt tot 2025 en kost in totaal zo’n 385 miljoen euro.

Limburgse IT-totaalpartner

Om de processen op de werf te stroomlijnen, werkt THV Civiel Linkeroever samen met KPD Services.

“We hebben op vraag van de tijdelijke handelsvereniging servers geïnstalleerd in een clusteromgeving voor een redundante opstelling”, zegt Ivan Henderix, field system engineer bij KPD Services. “Onze drie netwerkbeheerders staan in voor de stabiliteit, beveiliging, monitoring, back-ups en disaster recovery. Omdat er flink wat capaciteit nodig is, kozen we voor private racks in een state-of-the- art datacenter in Tongeren.”

Ook software op de werf

THV Civiel Linkeroever koos KPD Services ook als softwarepartner. “Op die manier is er één aanspreekpunt. De combinatie van softwarekennis in de bouwsector en expertise op vlak van netwerken en security was doorslaggevend”, zegt Catherine Gressens, CEO van KPD Services. “De project- en werfleiders van de verschillende bouwbedrijven gebruiken nu allemaal KPD wic. Daarmee wordt werfinformatie toegankelijker dan ooit. De toepassing vereenvoudigt input en documentcreatie, centraliseert werfinformatie en maakt ze toegankelijk voor alle betrokken partijen.

Documenten invullen, plannen consulteren, offertes vergelijken of taken delegeren … Het verloopt allemaal even efficiënt.” Dat beaamt ook Philippe Maertens van Artes Roegiers. “We werken zelf al jaren met KPD wic. Door dit softwarepakket ook in de THV te gebruiken, zorgen we voor een minder grote leercurve. Bovendien hebben we een goede verstandhouding met KPD Services. Dat gaf de doorslag om voor deze softwareleverancier te kiezen.”

Momenteel gebruiken er zo’n 40-tal medewerkers de toepassing, maar dat aantal zal doorheen het bouwproject snel verveelvoudigen. KPD Services voorziet opleidingen zodat iedereen de software snel onder de knie heeft.

De combinatie van softwarekennis in de bouwsector en expertise op vlak van netwerken en security was doorslaggevend.
Catherine Gressens
CEO KPD Construction Software

Over KPD Services NV

KPD is al meer dan 35 jaar lang Belgisch marktleider in gebruiksvriendelijke software voor algemene bouw, renovatie, wegenbouw, installatie en aanverwante sectoren. De veelvuldige Trends Gazelle heeft vestigingen in Vlaanderen en Wallonië en stelt een 45-tal mensen tewerk. De snelgroeiende hardwarepoot van het IT-bedrijf is op vraag van haar klanten ontstaan.

Lees meer over KPD Services NV

Over de Oosterweelverbinding

Het eerste deel van de werken aan de Oosterweelverbinding moet het verkeer rond Antwerpen vlotter laten verlopen. Het behelst alle infrastructuurwerken op Linkeroever: op de E34 vanaf afrit Waaslandhaven, op de E17 vanaf afrit Kruibeke tot de Kennedytunnel. Op de planning: bijna alle bestaande bruggen afbreken en heropbouwen, het hele wegennet heraanleggen en een nieuwe parallelbaan leggen tussen de E34 en E17.

Om de leefbaarheid te verhogen komen er ook veiligere fietsverbindingen, geluidsschermen, ecoducten en een nieuw P&R-gebouw dat het openbaar vervoer richting centrum Antwerpen stimuleert. 

Lees meer over de Oosterweelverbinding